Leírás és Paraméterek
BEWIT Sáfrányos szeklice ola
A Sáfrányos szeklice (pórsáfrány) a régi kultúrák által is ismert és elismert növény. Főleg a népi gyógyászatban használták. Körülbelül egy méter magas sárga virágú bogáncstermésű növény, amely a sztyeppéken és füves pusztákon él. Virágát sárga festék előállítására használják, míg a magjából finom mogyorós ízű hidegen sajtolt olajat kapunk. Kiváló ízesítőként, de nem alkalmas sütéshez.
A pórsáfrányt „sík“ vagy „török sáfrány“-nak is nevezik. A napraforgóolajhoz hasonlóan használták étkezési célokra. Igen magas arányban tartalmaz Linolsavat, akár 80%-ig (A linolsav az omega-6-zsírsavak közé tartozik, valamint a két esszenciális zsírsav egyike), amelyet az emberi szervezet nem képes előállítani. Hiánya okozhatja a haj száradását és hajhullást, valamint a sebek lassú gyógyulását.
Az ókori egyiptomiak, rómaiak és görögök a virágát színezőanyagként használták. Egyes országokban a mai napig fűszerként használják, Belgiumban pedig a sörhöz adják. A sáfrányos szeklice olaj az egyik legjobb minőségű ehető olaj. A telítetlen zsírsavak értékei jóval meghaladják a legmagasabb minőségű olívaolajokat.
100 g olaj tartalmaz 45 mg E-vitamint. Nem tartalmaz koleszterint.