Leírás és Paraméterek
Fokhagyma illóolaj szója olajban 10:90
Hazánkban is népszerű, termesztett, ősi konyhakerti- és gyógynövény. Erős szagú, gerezdes hagymáját használjuk fel ételeink ízesítésére. Nagy tápértékű, vitaminokban, ásványi anyagokban gazdag.
A liliomfélék családjába tartozik. Számos gerezdből álló hagymáját papírszerű héj borítja. A levelei laposak, vékonyak.
Elő- és Közép-Ázsiából származó, de ma már előfordul és termesztik Ázsiában, Közép- és Dél-Európában, Észak-Amerikában.
A fokhagymaillat már a Kheopsz-piramis építési területét is belengedezte, mert az írások szerint az építőket extra fokhagymaadagokkal tartották jó erőben. Már tudták, hogy nem csak finom, de jó hatással van a testi kondíciókra is.
Kitüntetett helye van a kínai és indiai gasztronómiában. Európában az olasz, francia és görög konyhára jellemző legjobban a fokhagyma használata.
Illóolaját hagymából nyerik ki vízgőzdesztillációval.
Az illóolaj tartalma 0,3%, ami azt jelenti, hogy 1 kg fokhagyma illóolaj előállításához 300 kg hagyma szükséges.