Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Kakukkfű illóolaj "AZ" erősítő illat

Kakukkfű illóolaj "AZ" erősítő illat

A kakukkfű illóolajához a már virágba borult növényt desztillálják. Eltarthatósága a keletkezett illóolajnak 3 év.

Latin neve thymos- a görög szellem szóból ered, ami erőt jelent.. nem véletlen. Röviden így lehet jellemezni a kakukkfű hatását is. Az aromaterápiában a kakukkfű illóolaja "AZ" erősítő illat.

A kakukkfű illóolajának hét kemotípusa ismert: a nagyon enyhe hatásútól (pl. ct. linalool, ct. geraniol) az erős/ nagyon erősig terjed (pl. ct. thymol, ct. carvacol).

A különböző kemotípusok botanikai értelemben ugyanattól a növénytől (thymus vulgaris) származnak, mégis a szüretelési időpont és a növény különböző fekvése (tengerszint feletti magasság, éghajlat, termőföld, UV sugárzás) révén alakulnak ki a más-más biokémiai összetevőket tartalmazó kemotípusok. Így az enyhe hatásúak magasabban teremnek és a fenol típusúak (ct. thymol, ct. carvacol) pedig inkább az alacsonyabb fekvésű területeken. A kemotípusok illata is felismerhetően más és más. Míg az enyhébb hatásúak (amelyek egyébként alkalmasak gyermekek aromaterápiás kezelésére is) inkább virágosabb illatúak, addig az erősebbek csípős, fűszeresebbek.

Kakukkfű ct. linalool illóolaj

Magasabb tengerszint feletti területeken növekszik. Magas linalool és linalylacetát tartalma miatt egy enyhe hatású kakukkfű, ami enyhén majdhogynem virágosan illatozik. Illóolaja antibakteriális, antivirális, gombaölő, ill. a gombák szaporodását is megakadályozza. Enyhén afrodiziáló, immunerősítő. Segít bronchitis (kisebb gyerekeknél is) esetén, nyákoldó, köhögéscsillapító. Pozitívan befolyásolja továbbá a megfázás, köhögés, fülfájás és homloküreg gyulladás tüneteit.

Pszichés síkon idegi kimerültség és gyengeség esetén hatásos. A memóriát javítja. Minden emberen segít, akiknél a szellemi frissesség alábbhagyott.

Emellett pattanásos bőrhöz is nagy sikerrel alkalmazzák. Hatása erőteljes, mégis gyengéd. Elfertőződött sebek, gombásodás esetén is használják.

Immunerősítő illóolaj keverék gyerekeknek 3 éves kortól

Minden reggel és este a mellkas és a gerinc környékét finoman bemasszírozni.Gyengéd mozdulatokkal alkalmazva talpmasszázsként is nagyon hatásos.

Megfázás esetén inhaláljunk: 1 liter forró vízbe tegyünk 1-2 csepp kakukkfű ct. linalool illóolajat. Törölköző alatt mélyeket lélegezve élvezzük a gyógyító illatot.

Nagyon jól keveredik: szantálfa, ylang ylang, narancs, kajeput, atlasz cédrus illatokkal

Kontraindikáció: nem ismert! Jól alkalmazható már kisgyermekkorban is.

Kakukkfű ct. thymol illóolaj

Erősen csíraölő, erősítő, nyákoldó, fájdalomcsillapító, immunerősítő. Segít megfázások, köhögés, gyengeség, felépülési fázis esetén. A fehérvérsejtek aktiválásához hozzájárul.

Érdekesség: ha tavasszal szüretelik, 30%-os a thymol tartalma, míg ősszel 60-70%.

Száraz inhalálás közelgő megfázás esetén: cseppentsünk egy zsebkendőre 1 csepp kakukkfű ct thymol illóolajat és orron át lélegezzük be. Erőteljes illata antiszeptikus hatású, így a betegséget könnyen megelőzhetjük.

Frissítő és fertőtlenítő lábolaj

Nagyon jól keveredik: eukaliptusz, rozmaring, ciprus illatokkal

Kontraindikáció: Kisgyermekek, várandósok ne használják! Tilos higítatlanul használni, mivel erőteljesen bőrirritáló.  Általánosságban maximum 1%-os higítása javasolt. Magas vérnyomás esetén kérje ki szakképzett aromaterapeuta tanácsát.

A kakukkfű aromavize az illóolaj vízgőzdesztillációja révén keletkezik. Általánosan elmondható, hogy az aromavizek hasonló tulajdonságokkal bírnak, mint a növényből kivont illóolajok. Az illóolajokban a gyógynövény olajban oldódó hatóanyagai találhatóak meg, míg az aromavízben a vízben oldódóak. Míg az illóolajok általában erőteljes  hatásúak, addig az aromavizek gyengédebben hatnak, így gyermekek, idősek, erre érzékenyebb emberek esetében is lehet alkalmazni.

Felhasználása sokrétű:
  • torokfájás esetén vízzel higítva gargalizáljunk vele napi 2-3 alkalommal.
  • ecsetelőként használhatjuk aknéra, fertőzött bőrre.
  • szájöblögetőként alkalmazható borsmenta, vagy zsálya aromavízzel 1:1 arányban higítva
  • szájüregi fertőzések esetén 2 rész víz, 1 rész kakukkfű aromavíz segíti a gyógyulást
  • foghúzás esetén is érdemes öblögetni vele

Öblögetőszerként tisztán alkalmazva irritálhatja a szájüreget, ezért higítsuk vízzel.

Forrás: feeling.at, arura.hu

blog comments powered by Disqus