Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Kókuszolajjal a kullancsok ellen

Kókuszolajjal a kullancsok ellen

A természetes kullancsriasztó- amit a kullancsok nagyon nem szeretnek..

Újra és újra felteszik nekünk a kérdést, hogy mi véd meg minket a kullancstól, hogy tudjuk a kullancsokat magunktól távol tartani. Előre szólunk -100%-os kullancsriasztó nincs. Nincs olyan tanulmány, amely 100%-os hatékonyságot bizonyított volna. De a megfelelő körültekintéssel és az erre célzottan használt természetes szerekkel nagy hatékonysággal tudjuk magunktól a kullancsokat távol tartani.

Mik is a kullancsok? A pókfélék családjába tartoznak, azon belül is az atkákhoz. Olyan paraziták, akiknek gazdatestre van szükségük a táplálkozáshoz. Más élőlényekre -emberre, állatra egyaránt- dokkolnak és a vérükből táplálkoznak. Egy vastag fullánkkal a bőrbe szúrnak, a nyálukkal azonnal érzésteleníti a szúrás helyét, hogy észrevétlenül felszívhassák magát.

A kullancsok egyik része a fűben leselkedik, ők látnak, így tájékozódnak. Másik részük a fák lombjain lesik áldozataikat. Elülső lábaikkal villámgyorsan meg tudnak kapaszkodni, amint egy áldozat a közelükbe kerül. Mivel vakok, egy orrhoz hasonló érzékszervvel ismerik fel az áldozatot, az úgynevezett haller-szervvel, ami az elülső lábaikon helyezkedik el. Így érzékelik az ammóniát és vajsavat, amely a verejtékben található, valamint a széndioxidot, amit pedig kilégzéskor a lehelletből érzékelnek. De nem minden szag érdekes a kullancsnak. Így történhet, hogy néhány ember soha vagy alig-alig találkozik kullancsokkal, mások pedig nem ilyen szerencsések.

Amint a kullancs gazdatestet talált, azonnal keres egy vékony, meleg, nedves bőrterületet (ilyen pl. a hónaljunk, térdhajlatunk, ágyék területe) ahol könnyedén felszívhatja magát.

A kullancs nyála egyfelől elérzésteleníti a szúrás területét, másfelől megakadályozza a véralvadást. Mivel a kullancs nyála kórokozókat is tartalmazhat, így nyálával akár meg is fertőzhet.

De ami minket legfőképp érdekel, hogy mit tehetünk annak érdekében, hogy a kullancsokat magunktól távol tarthassuk?

Ajánlott megelőzések:

- kerüld a magas füves területeket

- hordj zárt ruházatot, hosszú ujjal, hosszú lábszárral

- húzd a zoknit a nadrág szárára

- jobb a világos ruha a sötétnél. A világos ruhán könnyebben észrevesszük a kullancsot még mielőtt belénk szúrhatná a fullánkját

-  használj kullancs riasztó szereket. Ezek egy ideig távol tartják a kullancsot. De semmiképp sem adnak tökéletes védelmet.

- hazaérkezés után alaposan nézd át gyermekeid és magad is

 

Kókuszolaj a kullancsok ellen

Hogy megvédjük magunkat a kullancs szúrásától többféle megelőzés is szóba jöhet. Tanulmányok azt mutatják, hogy a laurinsav tartalmú szerek hatékonyabbak, amely legfőképp a kókuszolajban található.

Aktuális tanulmány: Prof.Dr Monika Hilker és Dr Hans Dautel az alkalmazott zoológia/ökológia munkacsoport tagjai jelentették a kókuszolaj elijesztő hatásait.

Már a 10%-os laurinsav oldat is kullancs riasztó hatású. Ez a hatékonyság embereken 6 órán át volt kimutatható. A 10%-os oldat a nagyon fiatal, nemtelen kullancsoknál (kullancsnimfa) mutat 63-83%-os hatékonyságot, kifejlett kullancsoknál ez 75-88%.

A jó minőségű bio kókuszolaj laurinsav tartalma 50%. Így ideális kullancsriasztó.

Házi kedvenceink (kutya, macska) is profitálhatnak a kókuszolaj jótékony hatásaiból. Kutyaspecialistánk, Gaby Sievers napi 1 evőkanál belső használatát javasolja 10 kg-ként (tápszerhez adható), valamint a lábak, hasi rész, mellkas rész és fülek bedörzsölését séták előtt. A kókuszolajat pár pillanatig a tenyerünkben olvasszuk fel, majd masszírozzuk a bundába.

A 18 éves gimnazista, Alexander Betz a véletlennek köszönhetően talált egy gyógymódot kullancsok ellen. Feltűnt neki, hogy kutyája, Filou alig-alig visz haza a séták után már kullancsokat. Ami változott, hogy Filou az allergiája enyhítésére feketekömény olajat kapott a tápszerébe keverve. Ez azt jelenti, hogy a feketekömény olaj távol tartja a kullancsokat?

Mivel Alexander a végére szeretett volna járni ennek, megvizsgálta a feketekömény olaj hatásait. Megfigyelte, hogy az izzadság és a sertés vére vonzza a kullancsokat. De amit csak egy nagyon kevés fekete kömény olajat is adott hozzá, nem vonzódtak többet a kullancsok se az izzadsághoz, se a vérhez.

Így mi is tudunk profitálni ebből a véletlenből. Használjunk nap 1 evőkanál feketekömény olajat (3 éves kor felett ajánlott).

Ajánlataink: feeling kullancs elleni spray és a feeling bunda spray kedvenceinknek.

Akármelyik fenti módszert is alkalmazzuk, ne dőljünk be a reklámoknak, ne felejtsük el, hogy nem találták még meg a tökéletes kullancs elleni szert. Éppen ezért kiemelten fontos a gondos megelőzés. Tegyünk meg minden tőlünk telhetőt, legyünk elővigyázatosak.

Gondtalan erdei sétákat kívánunk! És reméljük, az élményeken kívül senki nem visz haza mást!

Forrás: feeling.at

 

blog comments powered by Disqus