Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Mese a kerti bazsalikomról!

Papp Kornélia
2018. 09. 14. 10:54:26
Mese a kerti bazsalikomról!

"Szerte Itáliában azt mesélik, hogy amikor több mint 500 éve a milánóiak hatalmukba kerítették Genovát, Velence egykori vetélytársát, Milánó hercegéhez követségbe érkezett a genovai Francesco Marcio, hogy méltányosabb elbánást kérjen városa számára. A követ feldúltan tolmácsolta a genovaiak panaszát. Beszéde közben az ablakra tekintett, amelynek párkányán néhány cserép bazsalikom díszlett, és így folytatta mondandóját:

-Nézd kegyelmes hercegem, a genovaiak olyanok, mint ez a növény. Ha ezt szelíden és finoman kezelik, akkor rendkívül kellemes az illata, de ha összetörik és szétmorzsolják, akkor kellemetlenné, elviselhetetlenné válik  a szaga.

A herceg megértette a célzást, és elbocsátva a híres törvénytudóst, teljesítette a genovaiak kívánságát. Ez után az eset után a bazsalikomőt a szelídség, a legnemesebb uralkodói erény jelképének tekintették."*

A kerti bazsalikom( Ocimum basilicum) 20-50 cm magas, bokrosan elágazó lágyszárú növény.

Jellegzetes illatú,erősen aromás.

Gyógynövényként levele: övsömör, pattanásos bőrbetegség, bélférgesség, rovarcsípés ellen jó.

Teáját: gyomor-bélhurut, köhögés ellen használják, de étvágyjavító, vizelethajtó, szélhajtó, idegnyugtató hatása is van.

Langyosra hűlt főzetét szájöblögetésre is lehet használni, mert frissíti a leheletet.

Különösen a mediterrán ételek fontos zöldfűszere. Fogyasztása egészséges mert vitaminokat, illóolajai pedig antioxidáns vegyületeket tartalmaznak.

*Forrás:Fráter Erzsébet-Csíkszentmihályi Berta Erzsébet királyné esete a rozmaringgal és más növényes mesék

blog comments powered by Disqus