Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Menü

Pitypang savanyítás

Pitypang savanyítás

 

Idén először úgy döntöttem, hogy kipróbálom a Pitypang savanyítást, miután az Erdőkostoló facebook oldalán láttam, hogy pitypang bimbóból savanyúságot készítenek. Én kicsit módosítottam a receptet, de szerintem így is nagyon jó lett!

Nézzük akkor hogy is készül, a pitypang bimbóból a savanyúság!  smiley

Ezt csak pár hétig tudjátok elkészíteni amíg van pitypang bimbó. Olyanokat kell gyűjteni, ami még egyáltalán nincs kinyílva:

Annyit szedjetek ami nagyjából megtölti a befőttes üveget. Én először csak egy kisebb üveggel készítettem, mivel most próbáltam először.

Szerintem nagyon jó kis családi program lehet, a pitypang bimbók gyűjtögetése is.

Ha megvan a kivánt adag, le kell mosni hideg vízzel. Aztán annyi hideg vizet öntünk rá, hogy ellepje. 

Körülbelül 1 órán keresztül áztatjuk, így elveszíti a kesernyés ízét.

Majd felforralunk egy adag vizet amihez 1-2 evőkanál sót adunk. 

Megvárjuk amíg a sós víz langyosra hűl. 

Leöntjük az első adag vizet a bimbókról, és ráöntjük a sós langyos vizet.

3 napra hűtőbe tesszük.

3 nap után leöntjük a sós vizet, és ecetes vízben felforraljuk a pitypang bimbókat. Nem kell sokáig, csak kb 1 percig.

Ezután ismét leszűrjük.

Kifertőtlenítünk egy befőttes üveget. Az aljára szórunk pár szem borsot, egy sor fokhagymát.

Ráöntjük a pitypang bimbókat. Rakunk mellé babérlevelet, a tetejére pedig még egy réteg fokhagymát teszünk.

Ezután elkészítjük rá a levet. Az alap recept ez, de nyilván módosítani kell, attól függően mekkora üvegünk van:

6 dl víz

3 ek ecet

3 ek cukor

 2 teáskanál só

Felöntjük a lével a befőttes üveget. Ha biztosra akarunk menni, tehetünk a tetejére egy késhegynyi nátrium benzoátot.

Lezárjuk, és néhány hétre a kamrába tesszük, hogy jól összeérjenek az ízek!

Jó étvágyat!