Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Bevezető az aromakonyha világába

Bevezető az aromakonyha világába

Az illóolajok felhasználási módja sokkal több rétű, mint ahogy azt elsőre gondolnánk.

A természetes illóolajak például  tökéletesen alkalmasak az ételeink, italaink ízesítéséhez, különlegesebbé tételéhez is.

Alább olvashattok egy rövid bevezetőt az aromakonyha világába.

Az illóolajokkal fűszerezhetjük, ízesíthetjük, exkluzívabbá tehetjük konyhai remekműveinket. De mégis fontos az elején leszögezni, hogy az illóolajokat ne a friss fűszerek helyett használjuk, hanem mellettük.

Előfordul, hogy kifogyunk a friss fűszerből, vagy nem terem annyi, amennyi kellene, vagy épp nem kaptunk a boltban. Ilyenkor bátran próbáljuk ki a sokoldalú illóolajok hatását a konyhában. Az illóolajok az év minden szakaszában rendelkezésre állnak, a frisshez képest tartósan elállnak, kevés helyet foglalnak, és terápiás tisztaságuk miatt nagyon gazdaságos a használatuk. Már 1 csepp terápiás minőségű illóolaj elég egy peszto, hús, zöldség aromatizálásához!

Az illóolajok konyhai felhasználásához nincsenek kőbe vésett szabályok. Bátran használjuk a kreativitásunkat. Oldalunkon "aromakonyha" címke alatt itt találod egyre bővülő recepttárunkat, amit sok szeretettel megosztunk Veled, hogy a Te életed is beillatozzák.

Terápiás minőségű illóolajok adagolása az aromakonyhában

Ahogy már említettük, a terápiás minőségű illóolajok magas koncentrációban tartalmazzák a növény esszenciáját. 1 csepp illóolajban (fajtától függően) akár 1 nagy marék növény hatóanyaga is benne van. Így óvatosan adagoljuk, ha egy-egy új receptnél kísérletezünk az ízekkel.

Főleg kezdőknek tanács: inkább cseppenként emeljük az adagot, mint túlzottan sokat az ételbe/ italba téve tönkretesszük a remélt ízélményt. Ajánlott ebben az esetben aromás cukor, aromás só előzetes elkészítése, így könnyen kiküszöbölhetjük a lehetséges figyelmetlenséget az adagolásnál... mert hát plusz 1-2 csepp illóolaj néha nagyon túl gyorsan ki tud folyni az üvegből.

Bazsalikomos fűszerolaj

  • 50 ml általunk választott olaj
  • 5 csepp bazsalikom illóolaj

Cseppentsük bele az illóolajat az olajba majd rázzuk össze. Használhatjuk sültekhez, zöldségekhez, salátákhoz.

Kapros fűszersó

  • 30 gr tengeri só
  • 5 csepp kapor illóolaj

Használhatjuk levesbe, főzelékbe, sültekhez, zöldségekhez, salátákhoz.

Terápiás minőségű illóolajok emulgeálása

A terápiás minőségű illóolaj a növény zsírban oldódó hatóanyagait tartalmazza. Az illóolaj nem keveredik vízben. Éppen ezért fontos, hogy használatuk előtt feltétlen emulgeáljuk őket, különben pl. a limonádénk tetején fog úszni a citromcsepp, ami töményen nem nyújt jó ízélményt, mint pl előzetesen egy kevés cukorban emulgeálva.

Az illóolajok emulgeálásához számtalan dolgot használhatunk: egyéb növényi olaj, tejszín, cukor, só, még, stb.

Vedd mindig az ételhez illő emulgeálót, és abba csepegtesd az illóolajat, mielőtt a kész ételbe, italba tennéd.

Fontos és nem lehet elégszer hangsúlyozni! Kizárólag bevizsgált, terápiás minőségű illóolajat használj!

Reméljük, ez a kis bevezető segített a kezdeti bizonytalanságban és most Te is élvezettel veted magad az illóolajoknak ebbe a másik világába.

 

 

 

 

 

 

blog comments powered by Disqus