Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

illatosítás

Benzoé - a lélek és sebek gyógyítója

2021. 07. 29. 12:25:50

A benzoé (styrax tonkinensis) gyanta kinyerése nagyon érdekes: ha a benzoé fát felsértik, akkor egy vanilia illatú gyantát ad ki magából, ami a fa gyors gyógyulását szolgálja.

A XVI. században I. Erzsébet angol királynő egyik legkedveltebb illata volt az akkor még benjamingyantának hívott stresszoldó csodaszer.

 

Milyen illóolajokat vigyünk magunkkal a nyaralásra?

2021. 06. 08. 11:35:00

Nyaralás előtt érdemes átnézni az úti aroma-patikát, és bizonyos szempontok alapján mérlegelni, hogy miket vigyünk magunkkal.

  • rövidebb, vagy hosszabb távra készülünk
  • kikkel utazunk (csak felnőttek, vagy gyerekek is)
  • hová utazunk (víz közelbe, hegyekbe, stb)
  • mennyi ideig maradunk
  • van-e érzékeny/ allergiás (esetleg csípésekre) az utazók között
  • milyen lesz a szállás (légkondis-zárt, vagy sátras-szúnyogokkal teli)

 

Aromakonyha: Frissítő citromos sajttorta

2021. 05. 12. 16:17:24

Frissítő citromos sajttorta

Egyszerűen és könnyen elkészíthető, ahogy szeretjük. ;)

Illóolajokkal a szúnyogok ellen

2021. 05. 12. 00:00:00

Sok tanulmány látott napvilágot, ahol az illóolajok hatásfoka bizonyítottan hasonló a szúnyogriasztó hatóanyagával, a diethyltoluamiddal (deet). Leghatékonyabbnak a citrál, citronellal, citronellol és geraniol tartalmú illóolajak bizonyultak.

Illatos zsebkendő tartó- otthon elkészíthető ötlet

2021. 04. 19. 12:44:38

Megfázásos náthás időszakban praktikusan mindig a kezünk közelében szokott lenni zsebkendő: akár otthon, akár a munkahelyen, vagy az autóban.

Ezt a saját készítésű, illatos zsebkendő tartót a gyerekekkel otthon magunk is elkészíthetjük egy borús délutánon. Ha már kötelező az orrfújás, legalább társuljon kellemes élmény is mellé.

Amire szükségünk lesz:

  • üres teafilteres doboz
  • csomagolópapír, színes lap
  • olló és ragasztószalag
  • illóolaj

Vágjuk le a teásdoboz tetejét és burkoljuk be tetszés szerinti csomagolópapírral. Ha nagyon kreatív gyerekek vesznek minket körül, bevonhatjuk a rajzaikkal is.

Ahhoz, hogy a zsebkendőink illatozzanak, tegyünk egy zsebkendőre 2-3 cseppet a kiválasztott illatból. Mi szeretjük ehhez a Bergamott, Narancs, eukaliptusz illóolajokat. Ezt a zsebkendőt fektessük a doboz aljára, majd szépen sorakoztassuk rá a többit. Így azok átveszik az illatát.

És voilá! Kész is van a saját illatos zsebkendőnk/ zsebkendőtartónk.

Figyelem! Az első időszakban a zsebkendőhasználat megnövekszik a gyerekek körében. laugh

Így lesz az orrfújás végre nem csak kötelesség, hanem öröm is egyben.

 

Forrás: feeling.at

Damaszkuszi rózsa aromavíz

2021. 01. 28. 12:00:00

Mostantól minden pénteken jelentkezünk egy-egy új összeállítással az aromavizekről, mivel viszonylag kevés szó esik róluk. Pedig ugyan gyengédebben fejtik ki hatásukat az illóolajoknál, de például gyerekeknél, időseknél, kicsit érzékenyebb embereknél pont emiatt ajánlatos a használatuk.

Az aromavizek a illóolajok vízgőz desztillációja során keletkeznek, melléktermékként. A „desztillált víz”, azaz az aromavíz a növényből kinyert vízben oldódó hatóanyagaival rendelkezik, míg az illóolaj a növény zsírban oldódó hatóanyagait tartalmazza. 

Az aromavizeknek számos jótékony hatásuk van. Mivel nagyon gyengéden fejtik ki hatásukat, így a gyerekeknél, várandósoknál, időseknél és érzékeny embereknél tökéletes választás.

Alapvetően az aromavizek az illóolajokhoz hasonló tulajdonságokkal rendelkeznek. Ha például a levendula olaj fertőtlenítő, nyugtató hatású, úgy a levendula víz is.

Az aromavizek használatakor kiemelt fontosságú, hogy kizárólag első osztályú minőségből válasszunk : az aromavizek szavatossági idejét néhány cég ethanollal (akár 12%) keveri. De az etanol szárítja a bőrt, nyálkahártyát, és a finom bababőr is érzékenyen reagálhat rá.

Tárolás: A tárolásnál fontos, hogy hűvös helyen tartsuk, mert különben gyorsan megromlik.

Lássuk tehát az első aromavizet a sorban:

 

DAMASZKUSZI RÓZSAVÍZ

A rózsa a virágok királynője- a damaszkuszi rózsa telt illata megvilágosítja az érzékeinket. A tiszta rózsavíz a rózsaszirmok desztillációja során keletkezik. A feeling rózsavíz Bulgáriából, ellenőrzött biogazdálkodásból származik. Illata finom, lágy, rózsás. Ugyanúgy, mint az illóolaj, az aromavíz is nyugtató, fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő hatóanyagokat tartalmaz.

Illóolajokkal a téli depresszió ellen

2021. 01. 06. 13:44:17

A nappalok még mindig rövidek, reggel még sötétben megyünk el otthonról, este sötétben érkezünk vissza. A napsütéses órák száma is viszonylag kevés még.

Pedig a napsütés jelentős D vitamin forrás és különböző üzeneteket közvetít az agynak, ami hangulatszabályozó hatással van ránk. Így ez a sötét évszak sokszor depresszív, komor állapotban talál minket. Az illóolajok terápiás hatással lehetnek ránk ezekben az időszakokban is.

Aromaterápia a hálószobában

2020. 05. 15. 14:30:53

Az előző hetekben több témát is körüljártunk illatosítás, aromaterápia terén. Ezen a héten elérkeztünk az aromaterápia a hálószobában részhez. Gyertek velünk! Megmutatjuk milyen aromadiffúzorokat és illóolajokat ajánlunk az esti pihenéshez, romantikához!